top of page

İngilizce Öğrenmek Ne Kadar Zor? Nasıl Öğrenilir?

Güncelleme tarihi: 5 Eki 2020



Hepiniz hayatlarınızın bir noktasında keşke çok iyi İngilizce bilseydim demişsinizdir. Burada olmanız da bunu gösteriyor zaten. Size bununla ilgili bir iyi, bir de kötü haberim var.


İyi haber şu: Günümüzde İngilizce öğrenmek için kullanabileceğiniz ücretsiz ve ücretli gerçekten çok fazla kaynak var. Bu kaynaklardan kaliteli birkaç tanesini yazımın sonuna da ekleyeceğim (daha fazla kaynak tavsiyesi için sitemdeki ilgili kısma bakabilirsiniz). Bu bir telefonu ve internete erişimi olan herkesin dil öğrenme imkanı olması demek. Size bununla ilgili ilginç bir bilgi vereyim: Dünyada 6 milyardan fazla insanın telefonu var, fakat sadece 4,5 miyar kadar insanın lavaboya erişimi var. Trajikomik bir durum olsa da, isteyen hemen hemen herkesin dil öğrenme imkanı olduğunu da gösteriyor.


Kötü haberimse şu: Maalesef dil öğrenmek için büyülü, hiç zaman harcamanınızı gerektirmeyecek bir yöntem yok. Böyle lanse edilen yöntemler genellikle müşteri çekmek için yapılan pazarlama taktikleri oluyor. Bunlara itibar etmemenizi tavsiye ediyorum. "O zaman her gün oturup saatlerce İngilizce çalışmam mı gerekiyor, başka türlü öğrenemez miyim?" dediğinizi duyar gibiyim. Elbette "oturup saatlerce çalışmanız" gerekmiyor.


İlk İngilizce öğrenmeye başladığınız zamanlar hariç, bir çalışma değil, zevkli aktiviteler yapıyor olacaksınız. İngilizce youtube videoları izleyeceksiniz belki, belki İngilizce altyazılı dizi veya filmler. Haber okuyacaksınız belki İngilizce dilinde, ya da kitap, belki de çizgi romanlar. Dünyanın farklı yerlerinden tanıştığınız insanlarla konuşup mesajlaşıyor olmanız da mümkün. İngilizce'ye zaman harcamak ile oturup İngilizce çalışmak farklı şeyler. Herhangi birinin güzel bir filme veya sevdiği bir kitaba ayırdığı zamanı "çalışma" olarak niteleyeceğinden şüpheliyim. Ve Dünya'daki İngilizce dilinde mevcut olan fakat Türkçe dilinde mevcut olmayan onca materyali düşündüğümüzde, İngilizce öğrenmenin sizin zaten sevdiğiniz materyallere olan erişim çeşitliliğini birlerce kat arttıracağına şüphe yok. Önemli olan bu durumun bilincinde olmanız ve alıştığınız, konforlu hissettiğiniz Türkçe ortamın dışına çıkmak için çaba sarf etmenizdir.


Ben bir İngilizce öğretmeni olarak bu süreçte sizi motive edebilir, rehberliğinizi yapabilir, öğrenmenizi çok hızlandırıp kolaylaştırabilirim. Dil yolculuğunda kendinize bir rehber arıyorsanız sizinle beraber olmaktan mutluluk duyarım. Eğer yalnız yolculukları sevenlerdenseniz de en iyi dileklerim yine sizinle. Başarılar. Umarım yazıma ve siteme eklediğim kaynaklar, ve yazımda bahsettiğim bilinç size yardımcı olabilir.


Sağlıkla kalın...


Ebubekir Topdemir

İngilizce Öğretmeni


Özel olarak yazma alıştırması yapmak isteyenler için, derslerimde de kullandığım,

harika bir site.


Her alanda ve her seviyede kaynak barındıran, çok güzel bir kaynak.

50 görüntüleme0 yorum
bottom of page